ЛФМ Утеплення Вікна та двері Технології Техніка | Ринок Аналітика Новини компаній



Неділя, 05 листопада 2023 13:00

Будiвельний ринок зроблять цивiлiзованим

Вiдновлення України пiсля наслiдкiв збройної агресiї РФ має вiдбуватися за принципом Build back better, зокрема й завдяки впровадженню в Українi будiвельного iнформацiйного моделювання (BIM-технологiй), вважає голова комiтету з органiзацiї держвлади, мiсцевого самоврядування, регiонального розвитку та мiстобудування (партiя "Слуга народу") Олена Шуляк.

"Парламент пiдтримав у першому читаннi законопроект про BIM ще в липнi 2022 р., нинi ми працюємо над другим читанням. Водночас представники Мiнрегiону нещодавно навiть стали частиною європейської BIM Task Group", - зазначила Шуляк пiд час IV мiжнародного BIM-форуму The way to Europe.
За допомогою BIM, пояснила вона, можна моментально отримувати доступ до будь-якої iнформацiї про об'єкт, якiсно контролювати роботу на всiх етапах, уникнути колiзiй у проектах, значно скоротити вартiсть будiвництва, рацiонально використовувати ресурси, повiдомляє "Iнтерфакс-Україна".
"У бiльшостi розвинених країн свiту вже активно застосовують BIM-технологiї пiд час проектування об'єктiв будiвництва. Наприклад, з їх застосуванням зведено Шанхайську вежу, Олiмпiйський стадiон у Баку, Стамбульський аеропорт. Українська будiвельна галузь поки що має не дуже високий рiвень цифровiзацiї, BIM-технологiї досi комплексно застосовували у своїй дiяльностi лiченi органiзацiї", - зазначила вона.
Нардеп наголосила, що використання BIM-технологiй, включно з розрахунком вартостi життєвого циклу об'єкта, якщо його споруджують за бюджетнi кошти або пiд держгарантiї, має стати обов'язковим в Українi.
Крiм BIM, за її словами, надважливими для вiдновлення України загалом залишаються й iншi iнiцiативи. Зокрема, потрiбно закрiпити на законодавчому рiвнi обов'язкове використання пiд час вiдновлення на рiвнi всiх громад системи DREAM. Водночас Шуляк зазначила, що в Українi саме працюють над вiдповiдним законом.
"Система DREAM буде iнтегрована i з Prozorro, i з ЄДЕССБ (Єдиною державною електронною системою у сферi будiвництва), i з iншими реєстрами, наприклад iз РПЗМ (Реєстром пошкодженого та знищеного майна). Завдяки цьому реалiзовуватиметься головний принцип системи - "усi бачать усе". Якщо систему використовуватимуть на рiвнi всiх громад, можна буде побачити будь-який створений там проект вiдновлення, шлях його реалiзацiї, джерела фiнансування тощо. А це, своєю чергою, дасть змогу вiд розмов про прозорiсть i пiдзвiтнiсть перейти до їх реалiзацiї", - пояснила вона.
По iнформацiї ProfiDOM.com.ua, голова парламентського комiтету додала, що наразi триває активна робота щодо мiнiмiзацiї корупцiйних ризикiв завдяки подальшiй цифровiзацiї процесiв у будiвництвi. Зокрема, йдеться про автоматизовану видачу всiх необхiдних для будiвництва дозволiв за наявностi необхiдних даних.
"Автоматизована видача дозволiв за наявностi всiх необхiдних даних допоможе зробити наш будiвельний ринок цивiлiзованим. Дозволи видають лише за умови вiдповiдностi мiстобудiвним умовам й обмеженням. Коли система бачить порушення, вона дає "червоне", i жоден чиновник не може в ручному режимi це виправити", - пояснила Шуляк.
За її словами, цифровiзацiя вiдновлення України вже стала одним iз тих кейсiв, якi хочуть активнiше вивчати та використовувати в ЄС. Зокрема, днями в Європарламентi заявили, що мають намiр детально вивчити український досвiд реалiзацiї програми держкомпенсацiй "єВiдновлення" на випадок можливих стихiйних лих.

Прочитано 3452 разів

Підпишіться на новини будівництва:

 

 

Вибір редакції: