ЛФМ Утеплення Вікна та двері Технології Техніка | Ринок Аналітика Новини компаній



Неділя, 29 жовтня 2023 11:00

Вступили в дiю новi правила реєстрацiї новобудов

Мiнiстерство юстицiї повiдомило, що в Українi почали реєструвати першi новобудови за новим законом "Про гарантування речових прав на об'єкти нерухомого майна, якi будуть спорудженi в майбутньому".

Вiдповiдно до його положень, замовник будiвництва повинен зареєструвати спецiальне майнове право на кожну квартиру, комору чи паркомiсце (майбутнi об'єкти нерухомостi) одночасно з реєстрацiєю спецiального права на багатоквартирний будинок (подiльний об'єкт будiвництва), повiдомляє Liga.
Спецiальне майнове право - це нове для України поняття, яке полягає у вiльному володiннi та розпорядженнi об'єктом i правi вимагати закiнчення будiвництва та прийняти збудований будинок в експлуатацiю.
Також у законi вводиться поняття гарантiйної частки - це деяка кiлькiсть майбутнiх квартир, якi забудовник не має права виставляти на продаж до завершення будiвництва. Це додатковий стимул для закiнчення робiт на об'єктi, вказує Мiн'юст.
По iнформацiї ProfiDOM.com.ua, метою закону є захист тих, хто вкладає грошi в будiвництво: забудовники можуть зареєструвати тiльки тi новобудови, якi мають усi необхiднi дозволи на будiвництво, ризики подвiйних продажiв квартир забудовником мiнiмiзуються, а самi iнвестори зможуть продавати незбудованi квартири до завершення об'єкта.
За iнформацiєю Мiнiстерства юстицiї, в Державному реєстрi речових прав на нерухоме майно уже зареєстровано першi три об'єкти будiвництва, ще 30 готуються.

Прочитано 3185 разів

Підпишіться на новини будівництва:

 

 

Вибір редакції: