ЛФМ Утеплення Вікна та двері Технології Техніка | Ринок Аналітика Новини компаній



Середа, 27 березня 2024 11:00

У Одесi назрiває скандал з недобудовою

Девелоперська компанiя "Будова" пропонує iнвесторам ЖК "Чотири сезони" (Одеса, пр. Гагарiна, 19) доплатити за добудову свого будинку, аргументуючи це необхiднiстю виконати рiшення Верховного Суду вiд 14 листопада 2023 р., що передбачає видiлення для Мiноборони 11017,34 кв. м житла як замовнику будiвництва.

За цiєю адресою реалiзується проєкт ЖК "Чотири сезони". Три його секцiї вже введено в експлуатацiю, будiвництво четвертої розпочалося 2018 р., її здача анонсувалася на 2021 р., але об'єкт було заморожено на стадiї 85% готовностi.
У прес-службi "Будови" повiдомили агентству "Iнтерфакс-Україна", що на об'єктах компанiї немає вiльних квартир, якi вiдповiдають умовам для передання вiйськовим. Тому 11 тис. кв. м житла викуповуватимуть.
Згiдно з аналiтикою ЛУН, середнi цiни на вторинне житло в Одесi на кiнець лютого коливалися вiд $890/кв. м за трикiмнатнi квартири до $970/кв. м за однокiмнатнi. Таким чином, забудовник має знайти житло на бiльш нiж $9 млн.
"Де саме видiлятимуть житло (квартири на вторинному ринку з ремонтом) для Мiноборони - вирiшує мiнiстерство на основi пропозицiй з нашого боку. Житло має бути видiлено в Одесi. Питання конкретних локацiй є предметом актуальних переговорiв", - повiдомили в пресслужбi забудовника.
Як стало вiдомо ProfiDOM.com.ua, доплатити за майбутнi квартири вiйськовим забудовник запропонував iнвесторам останньої, четвертої секцiї.
Представники iнвесторiв повiдомили агентству "Iнтерфакс-Україна", що укладали угоди зi споживчим товариством "Сузiр'я будова", а не з "УВГП-Система", яка програла суд iз Мiноборони. Iнвесторам повiдомили, що їхнi договори припинено через неможливiсть їх виконати, та запропонували укласти новi, з iншою юрособою (споживчим товариством "Сузiр'я +"). При цьому власники квартир мають доплатити по $250/кв. м, власники паркiнгу - по $8 тис. за мiсце i комори - по $150/кв. м.
"Йдеться виключно про необхiднiсть виконати рiшення Верховного Суду України i видiлити Мiноборони, замовнику будiвництва, додатковi квадратнi метри в обмiн на право добудувати будинок i паркiнг на землi мiнiстерства. Компанiя не коментує рiшення суду, а лише намагається зробити все можливе, щоб iнвестори врештi-решт отримали свої квартири, навiть якщо за це потрiбно доплатити. Ми згоднi, що рiшення непросте, у певному сенсi навiть скандальне, але найгучнiший скандал кращий за недобудову. Якщо не виконати рiшення суду, то така перспектива цiлком можлива", - прокоментував забудовник.
Голова консультацiйно-правової компанiї "Iмунiтет" Юрiй Китайка, який представляє iнтереси групи iнвесторiв, повiдомив, що немає юридичних пiдстав, якi дають змогу "Будовi" вимагати вiд iнвесторiв виплати заборгованостi компанiї перед Мiноборони.
"Ризики, пов'язанi з узятими "Будовою" на себе зобов'язаннями перед третiми сторонами, не можуть бути переведенi на iнвесторiв згiдно з укладеними договорами. Вiдсутнi також законнi пiдстави для анулювання чинних договорiв, що забезпечують право на отримання квадратних метрiв. Також "Будова" намагається зробити заручниками iнвесторiв у нежитловi примiщення та об'єкти, якi нiколи не були предметом договору з Мiноборони", - зазначив Китайка.
У "Будовi" зазначають, що варiант, пропонований iнвесторам, передбачає можливiсть добудувати будинок i паркiнг до кiнця року, виконати рiшення суду й отримати ключi вiд квартир за ринковою цiною.
"Враховуючи, що до вiйни "Будова" була лiдером первинного ринку житлового будiвництва в Одесi, бiльшiсть iнвесторiв придбали житло вiд котловану за дуже привабливими цiнами. За 32 роки iснування компанiя надала можливiсть заробити величезнiй кiлькостi iнвесторiв завдяки нашiй лояльнiй фiнансовiй полiтицi. Але в умовах мiж СOVID-19 i вiйною, в умовах стагнацiї ринку первинного житла компанiя залишає за собою право ухвалювати некомфортнi рiшення, кiнцевою метою яких є виключно виконання зобов'язань перед iнвесторами", - прокоментували в "Будовi".
Продаж у четвертому будинку 2018 р. стартував з 21,7 тис. грн./кв. м. У вереснi 2021 р. всi квартири було розпродано, цiну тодi озвучували на ЛУН у 32,150 грн./кв. м. У квiтнi, пiсля початку перемовин з iнвесторами, з'явилася знову пропозицiя на первинному ринку - за 37,1-53 тис. грн./кв. м, що побiчно свiдчить про досягнення забудовником домовленостi з частиною iнвесторiв i вихiд останнiх iз проєкту шляхом переуступок.
"Будова" заснована 1990 р. Згiдно з даними ЛУН, з 2010 р. здала 36 будiвель, у процесi будiвництва - 19 будiвель.

Прочитано 683 разів

Підпишіться на новини будівництва:

 

 

Вибір редакції: