ЛФМ Утеплення Вікна та двері Технології Техніка | Ринок Аналітика Новини компаній



Середа, 24 січня 2024 14:00

У Львовi пам'ятку архiтектури довели до руйнацiї

Львiвський заклад "Вiденська кав'ярня" оштрафували на 170 тис. грн. через "умисне доведення кав'ярнi, яка є пам'яткою архiтектури, до руйнацiї". Постанову про фiнансовi санкцiї пiдписала Львiвська мiська рада через порушення закону "Про охорону культурної спадщини".

Як розповiли у департаментi мiстобудування Львiвської мiської ради, йдеться про встановленi на терасi склопакети, з допомогою яких власники фактично створили незаконну прибудову в примiщеннi пам'ятки архiтектури.
Кiлька рокiв тому управлiння охорони iсторичного середовища видало приписи про демонтаж склопакетiв на терасi. Проте власник кав'ярнi скасував його через суд. Тодi представники "Вiденської кав'ярнi" виграли суд першої iнстанцiї та апеляцiю. Проте торiк справа потрапила у Верховний Суд України, який уже задовольнив скаргу Львiвської мiськради та скерував справу про демонтаж конструкцiй на повторний розгляд.
По iнформацiї ProfiDOM.com.ua, ключовими для перегляду справи стали такi факти:
- встановлення огороджувальних конструкцiй вiдбулося без погодження проєктної документацiї;
- будiвля розташована в iсторичному ареалi мiста та в зонi ЮНЕСКО;
- збереження об'єктiв культурної спадщини та запобiгання їхньому руйнуванню внаслiдок несанкцiонованої господарської дiяльностi, на думку суду, є одним iз головних завдань органiв мiсцевого самоврядування.
"Вiденська кав'ярня" розташована на територiї iсторичного ареалу Львова, в зонi ЮНЕСКО i в об'єктi культурної спадщини - у будинку пам'ятцi-архiтектури. Будинок складається з трьох поверхiв та тераси, якi власники за невiдомих обставин подiлили на окремi об'єкти нерухомостi з окремими техпаспортами. Власне саме такi манiпуляцiї з адресами i дозволили у судi уникнути виконання припису вiд Львiвської мiськради. У зв'язку з новою адресою, на паперi будiвля автоматично перестала належати до пам'ятки культурної спадщини.

Прочитано 1159 разів

Підпишіться на новини будівництва:

 

 

Вибір редакції: