ЛФМ Утеплення Вікна та двері Технології Техніка | Ринок Аналітика Новини компаній



Середа, 22 листопада 2023 14:00

У Львовi унiверситет протиправно закрив мозаїку

У Львовi напрацьовують варiанти вiдкриття та експонування 40-рiчної мозаїки, що на фасадi адмiнiстративної будiвлi Львiвського державного унiверситету безпеки життєдiяльностi на вул. Клепарiвськiй. Як з'ясувалось минулого тижня, пiд час ремонтних робiт унiверситет закрив мозаїку мiнватою. Сьогоднi там зробили невеликий прорiз, аби показати, що панно не знищене. У мiськрадi наголошують: мозаїка є в перелiку цiнних, пiдлягає захисту та має бути вiдкрита.

Як розповiла керуюча справами виконкому, в. о. керiвника управлiння охорони iсторичного середовища ЛМР Наталiя Алєксєєва, про цей випадок стало вiдомо в процесi ознакування мозаїк у Львовi.
"Ми виявили за цiєю адресою утеплений будинок, а мозаїки не знайшли. Але, як вже сьогоднi можна побачити зi спецiального прорiзу на фасадi, мозаїка збережена i є пiд утепленням будiвлi. Зараз ми комунiкуємо з унiверситетом, щоб напрацювати алгоритм дiй: яким чином вiдкрити панно i як воно має експонуватися. Бо станом на 2019 р., коли створювали перелiк цiнних мозаїк, це панно вже мало деякi втраченi елементи. Про це зазначено в облiковiй картцi до мозаїки, яку надала науковиця Наталiя Пiддубна. Тому треба знайти варiант, як її вiдкрити", - зазначила Наталiя Алєксєєва.
За словами помiчника ректора Львiвського державного унiверситету безпеки життєдiяльностi Мирослава Коваля, пiд час надбудови та утеплення фасаду унiверситет самостiйно прийняв рiшення законсервувати мозаїку. Про такi намiри мерiю чи профiльне управлiння не попереджали. Тепер шукатимуть iнституцiї, якi б допомогли вiдкрити та вiдновити мозаїку.
"Будемо мати кошти, можливо знайдемо iнституцiї, якi нам допоможуть, може, залучимо Академiю мистецтв i знiмемо утеплення та вiдновимо мозаїку", - сказав Мирослав Коваль.
По iнформацiї ProfiDOM.com.ua, у мiськрадi наголошують, що, здебiльшого, мозаїчнi твори розмiщенi не в будiвлях-пам'ятках, але при цьому мозаїчнi елементи є об'єктами культурної спадщини. Вiдтак для посилення iнформування про їх цiннiсть та необхiднiсть збереження  вiднедавна мозаїки розпочали маркувати мiжнародним пам'яткоохоронним знаком "Блакитний щит". Крiм того, власникiв та балансоутримувачiв будiвель з мозаїками додатково iнформують, що вони зобов'язанi долучатися до збереження цих творiв.
"Мозаїки, як i iншi об'єкти культурної спадщини, мають своїх власникiв. Зараз найбiльшою дилемою є те, що ще не всi вiдчувають себе повноцiнними власниками. Тому ще бiльше спiлкуємося з ними, аби вони усвiдомили цiннiсть цих мозаїк та свою вiдповiдальнiсть за їх збереження", - наголосила Наталiя Алєксєєва.

Прочитано 782 разів

Підпишіться на новини будівництва:

 

 

Вибір редакції: