ЛФМ Утеплення Вікна та двері Технології Техніка | Ринок Аналітика Новини компаній



Неділя, 21 квітня 2024 11:00

У Києвi неефективно охороняють культурну спадщину

Мiська влада прагне знайти ефективнi рiшення в галузi охорони та збереження культурної спадщини. Для цього Департамент охорони культурної спадщини КМДА розробляє мiську цiльову програму на 2025-2027 рр. та спiльно з експертами напрацьовує законодавчi iнiцiативи для посилення вiдповiдальностi за руйнування пам'яток. Про це повiдомила заступниця голови КМДА Ганна Старостенко пiд час круглого столу, присвяченого Мiжнародному дню пам'яток та визначних мiсць.

"Київ має величезну культурну спадщину, над якою в умовах вiйни нависла небезпека знищення. Тому ми прагнемо знайти новi ефективнi рiшення, аби зберегти для нащадкiв нашi пам'ятки культури та iсторiї", - наголосила Ганна Старостенко.
За її словами, наразi департамент працює над розробкою нової мiської цiльової програми "Охорона та збереження культурної спадщини м. Києва на 2025-2027 роки".
"Також необхiднi змiни до пам'яткоохоронного законодавства. Пiд час вiйни недобросовiснi власники користуються ситуацiєю, щоб руйнувати об'єкти культурної спадщини. Тому маємо посилити санкцiї - суттєво збiльшити штрафи та домогтися запровадження кримiнальної вiдповiдальностi", - розповiла заступниця голови КМДА.
За її словами, мiсто спiльно з експертами напрацювало низку пропозицiй. Ганна Старостенко висловила сподiвання, що разом iз депутатами Верховної Ради вдасться прийняти вiдповiднi законопроєкти.
Як стало вiдомо ProfiDOM.com.ua, однiєю з прiоритетних задач для столицi є збереження Гостинного двору.
"Громада Києва бiльше 10 рокiв боролася за передачу Гостинного двору до комунальної власностi, щоб провести протиаварiйнi роботи i розпочати вiдновлення. Утiм напередоднi повномасштабного вторгнення будiвлю передали Мiнiстерству культури та iнформацiйної полiтики на баланс Нацiонального заповiдника "Софiя Київська", - наголосила Ганна Старостенко.
Вона додала, що через брак державного фiнансування протиаварiйнi роботи були зупиненi, i тепер пам'ятка руйнується. При цьому стан будiвлi становить загрозу для метрополiтену, а вiдсутнiсть фiнансування може призвести до проблеми техногенного характеру через протiкання води.

Прочитано 110 разів

Підпишіться на новини будівництва:

 

 

Вибір редакції: